top of page

L'univers d'Elias Rogent

Elias Rogent (1821-1897) fou un personatge polifacètic i fonamental en l’evolució de l’arquitectura catalana. Tot i ser més coneguts els seus deixebles que les seves aportacions, Rogent arribà a ser un arquitecte de gran prestigi a Barcelona, ciutat on va néixer, no tan sols per la seva ingent tasca com a arquitecte, en la qual destaca el seu gran projecte de la Universitat Literària de Barcelona, sinó també per la seva activitat com a historiador i restaurador del patrimoni arquitectònic, per la seva dedicació a la docència, així com pels seus vincles amb la intel·lectualitat catalana.

Havent nascut en el si d’una família dedicada a la venda de materials de construcció, la seva vida es va orientar de seguida a l’aprenentatge de l’Arquitectura, per la qual sentia des de jove un interès especial, veient així acomplerts també els desitjos del seu pare.

Al llarg de la seva vida, Rogent anirà coneixent diferents persones i llocs que en un sentit o en un altre exerciran una notable influència en la seva personalitat, així com en la seva obra.

Particularment determinant en l’univers ideològic de Rogent fou l’estudi dels Principi di Architettura Civile, del teòric italià del segle XVIII Francesco Milizia. Rogent assumirà plenament algunes de les idees fonamentals de Milizia:


a) La Bellesa és allò que plau
b) Valoració de la diversitat cultural dels pobles
c) L’Arquitectura ha de ser expressiva i adaptar-se a les necessitats de l’home
d) L’estructura arquitectònica gòtica és més sublim que la clàssica, ja que és una imitació de la Bella Natura
e) L’Arquitectura ha de ser eclèctica i adoptar diferents estils

Galeria d'imatges

Elias Rogent i Amat, retrat Oli sobre tela Federico de Madrazo, ca. 1861 Col·lecció Família Rogent

Monestir de Poblet ___________________ Durant els anys d’aprenentatge a l’Escola Llotja (1840-1845), i atret intensament per l’art medieval, Rogent realitzà una sèrie de viatges per Catalunya visitant monestirs, esglésies i altres monuments de l’Edat Mitjana. El Monestir de Poblet, que visità en diverses ocasions, fou un dels que més el va impressionar.

Francesc Pi i Margall, retrat s/d / AFB ___________________ Polític i escriptor. Fou amic i company d’estudis d’Elias Rogent a les Escoles Pies de Sant Antoni el 1833-1834.

Principi di Architettura Civile, de Francesco Milizia; edició castellana: Arte de saber ver en las bellas artes del diseño 1830 / AHCB ___________________ L’estudi del tractat d’arquitectura de Francesco Milizia deixà una empremta profunda en el pensament i l’obra d’Elias Rogent.

Biblioteca Estatal, Munic ___________________ L’any 1855, acompanyat de Claudi Lorenzale, Rogent realitzà un viatge per Alemanya, d’influència transcendental en la seva obra arquitectònica. Especialment a Munic coneix de primera mà l’arquitectura romàntica alemanya i, en particular, l’anomenat Rundbogenstil, l’estil dels arcs rodons, que adoptarà en molts dels seus treballs, com ara l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona o l’edifici del Seminari Conciliar.

Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid ___________________ El 1845 Rogent es traslladà a Madrid per a estudiar a l’Escuela Especial de Arquitectura, que depenia de l’Academia de San Fernando. Els professors dels quals va guardar els millors records foren Aníbal Álvarez, professor d’Estudis de Projectes i Història de l’Arquitectura, i Antonio Zabaleta, professor de Dibuix Artístic i Arquitectura Legal, amb els quals va mantenir també una relació d’amistat.

La Llotja, detall ___________________ Entre 1840 i 1845, Rogent estudià arquitectura a l’Escola Llotja, sobre la qual sempre va mantenir una opinió molt crítica i desfavorable, tant per la mediocritat dels seus professors com per l’ensenyament, restringit i fèrriament classicista, que rebia.

Josep Morgades i Gili, retrat s/d / BPESB ___________________ Rector del Seminari Conciliar de Barcelona entre 1879 i 1882 i bisbe de Vic entre 1882 i 1899. Amic de Rogent, el 1886 Morgades oferí a l’arquitecte la restauració de Santa Maria de Ripoll.

Francesc de P. Rius i Taulet, retrat 1897 / AFB ___________________ Alcalde de Barcelona en diferents períodes entre 1870 i 1873 i entre 1881 i 1889. Va encarregar a Rogent la direcció de les obres de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888.

Catedral del Salvador, Saragossa ___________________ El 1844 Rogent realitzà, a petició del seu pare, un viatge a Saragossa, on quedà profundament impressionat per l’arquitectura de maó dels seus edificis: la Seu o Catedral del Salvador, el Pilar, la Casa Llotja, l’Audiència.

Claudi Lorenzale, retrat s/d / AFB ___________________ Pintor. Mestre, gran amic i després cunyat de Rogent, la influència intel·lectual de Lorenzale fou decisiva, especialment pels seus contactes amb l’Escola Romàntica Catalana que es desenvolupà a l’entorn dels germans Pau i Manuel Milà i Fontanals.

Josep Oriol Mestres, retrat 1862 / AFB ___________________ Professor d’Elias Rogent i tutor del seu projecte de revàlida (1845), Josep Oriol Mestres esdevingué amb el temps un dels seus millors amics i companys.

Segòvia, vista de conjunt ___________________ Cap al 1871, aprofitant la seva estada a Madrid, on estava duent a terme encàrrecs per al Marquès de Salamanca, Rogent viatjà per Madrid, Àvila, El Escorial, Toledo i Segòvia, ciutat aquesta que el captivà. Anys més tard, aconsellaria al seu fill Francesc, també arquitecte, la visita a aquesta ciutat.

Treball sobre distribució o compartiment de cassetons d’Antonio Ginessi, annex al Principi di Architettura Civile, de F. Milizia, ed. castellana. Impremta Garriga i Aguasvivas, Barcelona, 1823

Santa Maria del Mar, façana ___________________ Impulsat per la seva admiració pel passat medieval i atès que a l’Escola Llotja, on estudiava, fomentaven només l’ensenyament dels ideals clàssics, menyspreant les obres de l’Edat Mitjana, Elias Rogent visitava sovint les joies romàniques i gòtiques de la ciutat, com Sant Pau del Camp, Santa Maria del Mar o la Catedral.

Lluís Rigalt, retrat s/d / AFB ___________________ Pintor. Professor d’Elias Rogent al Col·legi Carreras entre els anys 1834 i 1840, on va estudiar, entre d’altres matèries, Història, Matemàtiques i italià. Gran amic de Rogent, fou membre i company d’aquest a l’Acadèmia de Belles Arts.

August Font i Carreras, retrat s/d / AFB ___________________ Arquitecte i professor a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Gran amic d’Elias Rogent, van col·laborar junts en el projecte de restauració de la Catedral de Tarragona el 1884.

Monestir de Sant Cugat del Vallès ___________________ Rogent va visitar el monestir en diverses ocasions i el 1852 va rebre l’encàrrec de consolidar-ne el claustre. Una de les visites més importants que va fer al monestir va tenir lloc el 27 de juny de 1880, iniciant així una sèrie d’excursions artisticomonumentals per Catalunya organitzades per l’Associació d’Arquitectes de Catalunya, creada el 1874 a iniciativa de Rogent.

Joan Cortada, retrat Oli sobre tela J. Arrau, 1863 / AFB ___________________ Professor d’Història d’Elias Rogent en el Col·legi Carreras (1834-1840). Les lliçons de Cortada li fomentaren el seu amor pel passat de Catalunya.

bottom of page